Blogopmaak

De geneeskracht van kool

Pauline Olde Olthof

De geneeskracht van kool

De geneeskracht van kool
Er zijn nu volop allerlei koolsoorten te vinden. Naast lekker eten kun je ze ook op allerlei manieren geneeskrachtig inzetten. 

Dokter van de armen
In de volksgeneeskunde werd het gebruik van kool voor allerlei aandoeningen van generatie op generatie doorgegeven.
Kool werd ook wel ‘de dokter van de armen’ genoemd, omdat het een cultuurgewas is wat in Europa thuishoort. Iedereen kon er gemakkelijk en goedkoop aan komen.
Kool werd gegeten als medicijn of bepaalde lichaamsdelen werden met koolbladeren bedekt.

De Romeinen aten het vooral rauw in azijn voor een nachtje stevig drinken. Dit is namelijk een effectieve manier om een kater te voorkomen.
Heb je al een kater? Kauw dan op een rauw koolblaadje en je hoofdpijn zal verminderen.

Geneeskracht
Net als zijn familieleden mosterd en mierikswortel heeft kool een sterkte geneeskrachtige werking en kun je het bijna voor alles gebruiken.
Kool is mineraal- en vitaminerijk. Het bevat namelijk vitamine A, C, E en K, magnesium, calcium, kalium, fosfor, ijzer, koper, jodium en zwavel.

Constipatie
Bij constipatie kan het drinken van koolsap helpen. 
Ongekookte kool bevat veel glutamine, een aminozuur dat belangrijk is voor gezonde ingewanden. 
Maar vaak geeft het eten van kool of het drinken van koolsap winderigheid. Deze gasvorming kun je voorkomen door verse knoflook, artisjok, anijs, venkel, karwij of gember naast de kool te eten.

Zwavel
Kool heeft een reinigende en desinfecterende werking. Dit komt vooral door de zwavel. 
Het werkt ook onttrekkend en pijnstillend. 
Je kan daarom kool goed inzetten bij allerlei soorten ontstekingen en huidaandoeningen, zoals acne, eczeem, wondroos, gordelroos, mazelen en waterpokken.

Kompres
Bij huidaandoeningen, zweren of slecht helende wonden kun je bijvoorbeeld een kompres van koolbladeren maken. Dit kan met alle (biologische)koolsoorten. Al werkt Savooiekool het krachtigst.
Het beste kun je de buitenste bladeren hiervoor gebruiken. Deze hebben het meeste zonlicht gekregen. Haal de nerf eruit en kneus het blad met een deegroller of fles. Leg dit blad (of stukjes hiervan) op de aangedane plek en maak het vast met een zwachtel of een doek.

Zwelling
Bij een verstuiking of een zwelling helpt zo’n koolkompres ook geweldig. Laat het kompres langere tijd zitten en ververs de bladeren 2 tot 3 keer per dag. Je zal merken dat de zwelling af neemt en de pijn vermindert. 

Ontsteking
Bij ontstekingen trekt kool het afval uit de ontsteking. Soms zie je dat na gebruik het koolblad wit uitgeslagen is door het opgenomen afval.
Bij keelontsteking kun je een gekneusd blad onder een warme sjaal of doek op je keel doen. De kool werkt naast ontstekingsremmend ook verkoelend waardoor je lichaam warmte naar je keelgebied stuurt. Hierdoor wordt de ontsteking sneller je lichaam uitgewerkt.

Multifunctioneel
Kool kan nog voor veel meer aandoeningen geneeskrachtig of ondersteunend ingezet worden. Bijvoorbeeld bij obesitas, prostaatvergroting, reuma, artritis, nierbekkenontsteking, hart- en vaatziekten en nog veel meer. 
Raadpleeg bij deze aandoeningen en bij aanhoudende klachten wel altijd een arts of natuurgeneeskundige. 

En blijf vooral genieten van alle heerlijke koolsoorten uit de moestuin.

Warme groet,
Pauline

Tuin van Thule
Praktijk voor kruidengeneeskunde - natuurverbinding - leefstijladvies


Lijnzaad
door Pauline Olde Olthof 26 jul., 2022
We horen wel eens dat lijnzaad gevaarlijk is omdat het cyanogenen bevat, maar als je het de juiste manier gebruikt, heeft dit veelzijdige zaadje tal van voordelen. Ontdek hier de vele toepassingen van het krachtige zaadje van de vlasplant.
Kamille
door Pauline Olde Olthof 26 jul., 2022
Wist je dat echte kamille in de jaren 1500 als het belangrijkste geneesmiddel werd gezien? Ook nu is kamille nog steeds een populair kruid met tal van toepassingen, van kamillethee tot zelfs kamillecrème. In dit artikel lees je alles over de kamille.
Rode klaver
door Pauline Olde Olthof 26 jul., 2022
Die mooie, roodkleurige bloemetjes die je van mei tot september vaak in weilanden en parken ziet, zijn van de rode klaver. Hoewel rode klaver een doodgewoon bloemetje lijkt, heeft het tal van toepassingen en voordelen. In dit artikel lees je alles over de rode klaver.
Ginkgo biloba
door Pauline Olde Olthof 26 jul., 2022
Wist je dat Ginkgo biloba in China, Japan en Korea als heilig wordt beschouwd? Dat heeft vooral te maken met de bijzonder eigenschappen van deze boom die ook wel de Japanse tempelboom of Japanse notenboom wordt genoemd. In dit artikel ontdek je wat Ginkgo biloba zo speciaal maakt.
door Pauline Olde Olthof 23 dec., 2021
Wist je dat salie een heel breed inzetbaar kruid is? Van rustbrenger tot hulpmiddel bij overgangsklachten en zelfs een verzachtend middel voor mond en keel: salie wordt al duizenden jaren gebruikt als een middel tegen vele kwalen. Ontdek hier alles over de werking en het gebruik van salie.
geneeskracht paardenbloem
door Pauline Olde Olthof 08 mei, 2021
Door de tijd heen heeft de paardenbloem vele namen gekregen die grotendeels verwijzen naar zijn geneeskrachtige werking.
Geneeskracht dennenboom, luchtwegen, ademhaling
door Pauline Olde Olthof 13 dec., 2020
Het eerste wat opvalt als je in een dennenbos loopt is de heerlijke aromatische geur. Je gaat er vanzelf dieper van ademen. De heilzame werking op de ademhalingsorganen is dan ook de grootste kracht van de dennenboom.
Hemelsleutel, de Nederlandse Aloƫ vera
door Pauline Olde Olthof 14 nov., 2020
De Hemelsleutel of Sedum wordt ook wel de Nederlandse Aloë vera genoemd. Deze plant heeft een prachtige huid- en wondhelende werking.
geneeskracht sleedoorn
door Pauline Olde Olthof 06 okt., 2020
In de buik van de oermens Ötzi zijn al sleedoornbessen gevonden. En vanaf de Middeleeuwen wordt er sterke drank van gemaakt. Het woord ‘slee’ is nog steeds terug te vinden in bijvoorbeeld ‘slivovitz’, een Hongaarse brandewijn.
Jouw oogst
door Pauline Olde Olthof 25 sep., 2020
In de herfst keert de natuur zich langzaam naar binnen. Ook wij. Letterlijk en figuurlijk. De herfst is daarom een goede tijd voor (zelf)reflectie. Om terug te kijken naar de afgelopen seizoenen. Wat kunnen we oogsten, meenemen en opslaan?
Show More
Share by: