Blogopmaak

Oh Dennenboom...

Pauline Olde Olthof

Oh Dennenboom...

Geneeskracht dennenboom
Naam
De Latijnse naam voor de grove den is Pinus sylvestris. Pinus voert terug naar het Keltische woord ‘pin’ wat rots betekent. De den kwam oorspronkelijk namelijk voor in bergachtige gebieden. De naam ‘sylvestris’ betekent ‘uit het bos’ of ‘in het bos groeiend’.

In Nederland
Er zijn ruim 800 verschillende dennensoorten in Europa te vinden. 
In Nederland kwam de den oorspronkelijk niet voor. Maar men ontdekte dat deze boomsoort het op onze zandgronden ook goed deed. 
Er werden dennenbossen van rijen kaarsrecht naar het licht groeiende bomen aangeplant. Deze rechte bomen werden vooral gebruikt als zeilmasten en voor het stutten van mijngangen.

Kerstboom
Wij kennen de dennenboom vooral als onze kerstboom. Eigenlijk is dit geen den, maar een spar.
Er is een ezelsbruggetje om dit te onthouden en de verschillen te herkennen…
Spar = solo (de spar heeft enkele naalden)
Den = duo (de den heeft naalden die per tweetal groeien)
Lariks = legio (de lariks heeft ‘bosjes’ met legio naalden)

Vroeger en nu
De Germanen versierden al een centraal geplaatste dennenboom of spar tijdens Midwinter. De groene boom stond symbool voor het nieuwe leven en de aankondiging van een nieuw seizoen.
De Romeinen versierden hun huizen met groenblijvende dennentakken en lichtjes als symbool voor vruchtbaarheid en goddelijkheid. Vaak nog versierd met sterren en manen.
Ook nu wordt de kerstboom bij ons verbonden aan een feest van licht en nieuw leven.

Ademhaling
Het eerste wat opvalt als je in een dennenbos loopt is de heerlijke aromatische geur. Je gaat er vanzelf dieper van ademen. De heilzame werking op de ademhalingsorganen is dan ook de grootste kracht van de dennenboom.
Naaldbomen zuiveren de lucht. 
De prikkelende en zuiverende geur heeft ook een psychologisch effect, omdat de ademhaling de borst opent, ontstaat er letterlijk en figuurlijk ruimte. Dit zorgt voor optimisme en zelfvertrouwen.

Geneeskracht
Etherische olie, tinctuur en thee gemaakt van dennenknoppen en -naalden hebben een slijmoplossende werking. Ze stimuleren het ophoesten van slijm. 
De den kan ingezet worden om de bijholten en luchtwegen te zuiveren door zijn ontstekingsremmende en ontsmettende werking. 
Een prachtige boom om in te zetten bij verkoudheid, hoest, keelpijn en holteontstekingen. 
Maar ook bij (chronische) bronchitis kan de den een positieve werking hebben.
Je zou hiervoor een stoombadje kunnen gebruiken. Er is ook hoestdrank op basis van dennenknoppen verkrijgbaar.

Doordat de den zorgt voor een diepe, reinigende ademhaling heeft dit ook een stimulerende werking op de nieren. Hierdoor vermindert het urinezuur in het bloed. 
De den werkt bloedzuiverend en verbetert de doorbloeding. Reumatische pijnen, artritis en jicht kunnen hierdoor verminderen.

Omdat de den de doorbloeding bevordert, is het heerlijk om ’s winters een bad te nemen met dennenolie. 
Of om stijve spieren hiermee te masseren. 

In huis
Met de den (of spar) kun je bacteriën en schimmels binnenshuis bestrijden door bijvoorbeeld etherische dennenolie in een brandertje of diffuser te doen of…door een heerlijk geurende kerstboom neer te zetten. 
Zoals je nu weet staan de groenblijvende naaldbomen symbool voor nieuwe leven, optimisme, zuivere lucht, een goede ademhaling én het lengen van de dagen. 
Een symbool dat we in deze tijd goed kunnen gebruiken.

Ik wens jullie dan ook fijne feestdagen vol dennengeur en een goed en gezond nieuw jaar!

Pauline

Tuin van Thule
Praktijk voor kruidengeneeskunde - natuurverbinding - leefstijladvies


Lijnzaad
door Pauline Olde Olthof 26 jul., 2022
We horen wel eens dat lijnzaad gevaarlijk is omdat het cyanogenen bevat, maar als je het de juiste manier gebruikt, heeft dit veelzijdige zaadje tal van voordelen. Ontdek hier de vele toepassingen van het krachtige zaadje van de vlasplant.
Kamille
door Pauline Olde Olthof 26 jul., 2022
Wist je dat echte kamille in de jaren 1500 als het belangrijkste geneesmiddel werd gezien? Ook nu is kamille nog steeds een populair kruid met tal van toepassingen, van kamillethee tot zelfs kamillecrème. In dit artikel lees je alles over de kamille.
Rode klaver
door Pauline Olde Olthof 26 jul., 2022
Die mooie, roodkleurige bloemetjes die je van mei tot september vaak in weilanden en parken ziet, zijn van de rode klaver. Hoewel rode klaver een doodgewoon bloemetje lijkt, heeft het tal van toepassingen en voordelen. In dit artikel lees je alles over de rode klaver.
Ginkgo biloba
door Pauline Olde Olthof 26 jul., 2022
Wist je dat Ginkgo biloba in China, Japan en Korea als heilig wordt beschouwd? Dat heeft vooral te maken met de bijzonder eigenschappen van deze boom die ook wel de Japanse tempelboom of Japanse notenboom wordt genoemd. In dit artikel ontdek je wat Ginkgo biloba zo speciaal maakt.
door Pauline Olde Olthof 23 dec., 2021
Wist je dat salie een heel breed inzetbaar kruid is? Van rustbrenger tot hulpmiddel bij overgangsklachten en zelfs een verzachtend middel voor mond en keel: salie wordt al duizenden jaren gebruikt als een middel tegen vele kwalen. Ontdek hier alles over de werking en het gebruik van salie.
geneeskracht paardenbloem
door Pauline Olde Olthof 08 mei, 2021
Door de tijd heen heeft de paardenbloem vele namen gekregen die grotendeels verwijzen naar zijn geneeskrachtige werking.
Hemelsleutel, de Nederlandse Aloƫ vera
door Pauline Olde Olthof 14 nov., 2020
De Hemelsleutel of Sedum wordt ook wel de Nederlandse Aloë vera genoemd. Deze plant heeft een prachtige huid- en wondhelende werking.
De geneeskracht van kool
door Pauline Olde Olthof 25 okt., 2020
Er zijn nu volop allerlei koolsoorten te vinden. Naast lekker eten kun je ze ook op allerlei manieren geneeskrachtig inzetten.
geneeskracht sleedoorn
door Pauline Olde Olthof 06 okt., 2020
In de buik van de oermens Ötzi zijn al sleedoornbessen gevonden. En vanaf de Middeleeuwen wordt er sterke drank van gemaakt. Het woord ‘slee’ is nog steeds terug te vinden in bijvoorbeeld ‘slivovitz’, een Hongaarse brandewijn.
Jouw oogst
door Pauline Olde Olthof 25 sep., 2020
In de herfst keert de natuur zich langzaam naar binnen. Ook wij. Letterlijk en figuurlijk. De herfst is daarom een goede tijd voor (zelf)reflectie. Om terug te kijken naar de afgelopen seizoenen. Wat kunnen we oogsten, meenemen en opslaan?
Show More
Share by: